Qaanaaq, Grønland ved læge Flemming Ahlstrøm

Konstant vagt i 8 uger 24 timer i døgnet! Total polarnat – har slet ikke set solen eller dagslys i det hele taget i alle 8 uger! Noget af en udfordring, når man nu var blevet pensionist og skulle nyde det og alligevel syntes, at der var mere at give af. Og så kaster man sig ud i det – heldigvis ledsaget af sin dejlige hustru, så er man da ikke helt på herrens mark – begiver sig ud på en 2 døgns rejse – (vi var jo heldige – vejret artede sig perfekt, så vi kom frem til tiden!) – der er langt til Grønlands og verdens nordligste kommune!

Og så ankommer man i den dybsorte nat (kl. 12.30 midt på dagen) og bliver modtaget af afgående kollega, der skal med flyet hjem, og med stort knus af ledende sygeplejerske – ens nærmeste medarbejder de næste 8 uger – og af portør, af politi og af alle de andre, som man slet ikke kender eller ved hvem er, men som smiler stort og byder velkommen. Og så af sted i ambulancen til den smukkeste, dejligste og skønneste beliggende lægebolig lige ved et smukt og dejligt sygehus højt over en lille by, med en butik + en lille turistshop, og det er det! Men, øj hvor er her bare dejligt – de sødeste, rareste, venligste mennesker, der alle hilser fra første sekund (og de ved alle, hvem der gemmer sig i den store anorak med den tykke hætte – her er nemlig minus 35 grader, da vi lander, og det er faktisk koldt!).

Og få dage senere er man en del af et lille team, der på bedste vis klarer problemerne – evt. ved hjælp af søde kolleger i Nuuk, der altid gerne hjælper med gode råd eller i værste fald med en evakuering af en rigtig dårlig patient – den gamle gubbe, der kom ind pga. svimmelhed og fald i hjemmet, som så noget bleg ud, havde blod i afføringen og, viste det sig, en hgb på 3,0 og dagen efter (efter væskeoptankning ) 2,7 – han kom af sted med første almindelige forbindelse (og der er bare en om ugen), men det gik fint, så evakueringer skal der ikke sløses med!

Det har været en fantastisk oplevelse. Jeg har tidligere prøvet Paamiut i 5 uger – også gennem Vikarlæger – så helt Grønlandsgrøn var jeg ikke, og det er nok meget godt, men man klarer sig som tidligere praktiserende læge særdeles godt fagligt. Vi rejser hjem i morgen efter 8 fantastiske uger, med en ro i sjælen efter den lange dybe polarnat, hundeslædeture på fjorden, isfiskeri og et møde med et lille kæmpende sygehus og med nogle fantastiske mennesker. Arbejdet har været beskedent, vagtarbejde næsten ikke-eksisterende, men når der sker noget, så er der drama. Mange jobs har man som almindelig praktiserende læge – tandlæge (den rigtige var bortrejst, så lidt anæstesihjælp behøvedes), embedslæge, politilæge og så blev jeg bedt om at sy en enkelt slædehund, men såret var heldigvis 36 timer gammelt!

Jo – det er et meget alsidigt job, men hvor kan jeg anbefale det!

Mange hilsener Flemming Ahlstrøm, tidl. praktiserende læge 15 år i Hadsund og derefter 16 år i Glostrup